BORSA’DA YÜKSELİŞ YENİ HEDEFLERE DOĞRU DEVAM EDİYOR
Geçtiğimiz hafta yurt içi ve yurt dışı piyasalar için beklentilerin yeniden şekillendiği bir hafta yaşadığımızı söyleyebiliriz.
Özellikle yurt dışında bir önceki haftanın son işlem gününde ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam veri setinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi sonrasında geçtiğimiz hafta Fed üyelerinden gelen açıklamalarda faiz indirimi için acele etmeye gerek olmadığı veya faiz indirimi için daha zaman olduğu yönünde görüşler geldi.
Bu nedenle küresel piyasalarda ABD doları değerini korurken ABD tahvil faizleri başta olmak üzere bir önceki hafta tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin devam ettiği veya belirli bir seviyede geri çekilmeler sınırlı kalmakla birlikte fiyatlandığını gördük. Diğer taraftan yurt dışı borsalarda bilanço dönemi ile birlikte Fed faiz artışı algısı ötelenmesine rağmen yeni zirvelere yakın veya ABD S&P-500 endeksinde olduğu gibi yeni zirveler test edildi.
Önümüzdeki hafta yurt dışında veri akışı geçtiğimiz haftaya göre daha yoğun olacak. Özellikle Çin piyasalarının yeni yıl tatili nedeniyle tüm hafta boyunca kapalı olacağını belirtelim. Diğer taraftan Laponya piyasaları da haftanın ilk işlem gününde kapalı olacak. Bu gelişmeler ile birlikte haftaya başlarken hafta genelinde ön plana çıkan veri akışı ABD ve İngiltere’de ocak ayı enflasyon verileri ile birlikte Avrupa ve İngiltere’de açıklanacak 4. çeyrek büyüme verileri olacak.
Enflasyon verilerinde geri çekilme beklenirken, Avrupa ve İngiltere’de büyümenin %0 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Genel olarak yurt dışında artan petrol ve navlun fiyatlarında değişimler ile açıklanan verilerin merkez bankası kararlarına etkileri takip edilirken, güçlü ABD doları etkisinin karşı para birimlerine ve bazı emtia üzerinde baskısı analiz edilmeye çalışılıyor. Özellikle ABD enflasyonunda geri çekilme %3 altına doğru yıllık bazlı olması durumunda tekrar merkez bankası faiz indirimleri gündeme gelebilir ve ABD dolarında değer kaybı ile tahvil faizlerinde aşağı yönlü fiyatlamalar görebiliriz.
Yurt içine baktığımızda ise geçen haftanın en önemli beklenen gelişmesi yeni Merkez Bankası Başkanı ile geçekleşecek olan bu yılın ilk enflasyon raporuydu. Merkez Bankası önümüzdeki üç yılın enflasyon beklentilerini bir önceki raporda olduğu gibi bırakarak değiştirmedi.
2024 yılı için %36 enflasyon beklentisi devam ederken, yeni başkanın yanında sunumu gerçekleştiren başkan yardımcılarının soru-cevap bölümüne aktif katılımları ve yeni faiz artışları ile enflasyonu baskılamaya çalışmak yerine sadeleştirme adımlarına devam ederek ve piyasada likidite oynaklığını makro ihtiyati tedbirler ile dengeleyerek merkez bankasının yoluna devam etmek istediği mesajı net bir şekilde verilmiş oldu.
Önümüzdeki hafta yurt içinde işsizlik, cari denge, bütçe dengesi ve konut fiyatları ile satışlarına yönelik ekonomide öncü göstergelerin veri akışı olacağını söyleyebiliriz. Yurt içi piyasalarda genel olarak merkez bankası enflasyon sunumu sonrasında piyasalara yabancı girişinin ne oranda olacağı ve bir süre daha mevcut politika faizi ile devam edileceği mesajı sonrası kur fiyatlamaları yakından takip edilecek.
Yurt içi piyasalarda Borsa yatırımı tekrar popüler olma yolunda ilerliyor. Bir dönem tahvil ve mevduat gibi alternatif yatırım araçlarının ön plana çıkmasının borsa üzerinde negatif etkisi tartışılmaya başlamıştı. Diğer taraftan halka arzlara bir süre ara verilmesi yatırımcı sayısının geçen hafta Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından açıklanan 8,5 milyon hesaptan 7,2 milyon hesaba geri çekilerek yaklaşması negatif bir algı oluşmasına neden olmuştu. Geçtiğimiz hafta yeni yılda ilk olarak iki yeni şirketin halka arz talep toplaması gerçekleşti ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bir yeni şirketin daha borsaya açılması için izin verdi.
Bu taraftan bakıldığında ilk 1,5 ay içinde bu yıl üç halka arz gerçekleşmiş olacak bu da yeniden yatırımcıların halka arz beklentisi ile borsaya dönmelerine neden olabilir. Diğer taraftan yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’a ilgilerinin devam ettiğini görüyoruz. Merkez Bankası’nın haftalık yayımladığı istatistiklerde son üç haftadır 100 milyon dolar üzerinde haftalık bazlı para girişinin devam ettiğini görüyoruz. Konut, otomobil, arsa ve mevduat gibi alternatif yatırımların getirilerinde yataylaşma olması hatta son dönemde zaman zaman gerilemeler yaşanması yatırımcıların tekrar borsaya ilgi duymasına neden oldu.
Bu beklentiler ile geçen haftayı Borsa İstanbul 9,000 endeks seviyesi üzerinde kapattı ve aralık ayında test edilen 7,200 seviyesinden 1,800 puan yükseliş ile yeni yılda yükseliş rallisini adım adım yaşadı. Önümüzdeki dönemde 8,700 endeks seviyesi kısa vadeli, 8,500 endeks seviyesi orta vadeli aşağı yönlü düzeltmelerde kırılmadığı sürece yükselişin devam etmesi beklenebilir.
Özellikle 9,000 endeks seviyesi üzerinde kalıcılık devam etmesi durumunda yeni kısa vadeli hedefler 9,250 ve 9,500 olarak güncellenebilir.