Günümüzün değişen yeni normunda, sabahtan akşama herkesin iş yerinde aynı saatlerde olduğu çalışma sistemi eskide kaldı.
Pandemi sonrası başlayan hibrit çalışma modelleri yeni anlatış getirdi .
Şimdi, dikkate alınması gereken bir diğer önemli konu ise özellikle değişen demografik yapıda istihdam ve iş yönetiminde deneyim sahibi yaşlı ama yaşlanmayan çalışabilir bir kapasite var.
Emrekli olup kenara çekilen ve maalesef hem kendini hem kaynakları tüketen dinç yetkin yaşlılar, üretmedikleri için mutsuz da oluyorlar hatta hastalanıyorlar.
Dünyanın ve Türkiye’nin , demografik dönüşümünde, giderek yaşlanan bununla birlikte daha uzun yaşamaya başlayan bir toplum olduk.
Bunu daha fazla kişinin çalışıp daha çok aileye katkıda bulunabileceği bir kalkınma fırsatına çevirebilirsek ekonomi canlanır kalkınır.
Hem devletin hem iş dünyasının bu değişimi hızla görmesi iş modellerini, iş kurallarını güncellemesi gerekmekte.
Onları çalışma hayatına katmak ekonomiyi de gğçlendirir psikolojilerine de iyi gelir. Bilgileri deneyimleri öğretici de olur.
Ayrıca yaşlanmış nüfus birikimlerini tasarruf ederek ekonomisini de güçlendirebilir.
Önümüzdeki 25 yıl Türkiye için fırsat olabilir.
Çalışabilir genç emekliler için onların deneyimlerini aktarabilecekleri bir iş veren yaklaşımı bunu sağlayabilir.
Çalışabilir dinç yaşlananların hayata katkılarını devam ettirebilmelerini sağlayacak sistemlerin yanı sıra genç nüfusu işe yerleştirme ve yeteneklerini keşfetme ve bu doğrultuda konumlandırma yapılabildiğinde, müthiş bir güç ve sinerji ortaya çıkabilir.
Yeni normda yaşlı nüfusun artması sebebi ile
1) Kadınlar ve emekliler iş gücüne dahil edilmeli
2) Sektörel farklılkklara göre gençler ve çalışabilir yaşlılar için stratejiler üretilmeli
3) Demografik yapıda yaşlı nüfusun artması müşteri bazlı segment tasarımlarında da özellikle dikkate alınmalı. (Bu tüketici ve pazarlama tarafı.)
4) verimlilik önemsenmeli. Özellikle çalışan verimliliği. Bunun için sektöre iş kapsamına çalışan yaş eğitim deneyim ve yerkinliğine göre çalışma modelleri oluşturulmalı.
Örneğin, Bank of America, BMW kadrolarını segmente ederek esnek çalışma ve kademeli sistemler getirmekte, çalışan yetkinliklerini güçlendirmek için eğitim gelişim programları düzenlemekte.
Strateji hazırlarken
1) Yaşlanan ve uzun yaşayan insan profili olduğu görmeli yani demografik yapı değişti.
2) Türkiye’deki şirketler sektörel farklılıklarına göre iş yönetimi çalışan profili segmentasyonu yapmalı ve bunu görüp fırsata çevirmeli. Ucuz iş gücü olan faaliyeleri gözden geçirmeli tehlikede
3) Kadınlar ve çalışabilir yaşlılar iş gücüne katılmalı
ve eğitim gelişim programları ile güçlendirilmeli.