Dijitalleşme süreçlerinden bahsederken, artık e-ihracatı da konuşmanın vakti geldi. İnternet üzerinden ihracat, sunduğunuz ürün ve hizmetlerin yurt dışındaki tüketicilere ulaştırılması anlamına gelir.
Bu sebeple sıklıkla “küçük işletmelerin global sahnesi” olarak adlandırılır.
E-ihracat modelleri, dünya genelinde %47-48 oranında pazar yerleri üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Kaan AdınırBu, oldukça anlaşılır bir durumdur. Günün sonunda, konu yine "güvene dayalı iletişim modellerine" gelir. Bir müşteri, pazar yerinden ürünlerinizi görüp daha detaylı incelemelerde bulunmak için web sitenize ve sosyal medya hesaplarınıza da bakmak isteyecektir.Bu nedenle, dijital çağda dijital araçlarla hizmet veriyorsanız, kullanabileceğiniz tüm araçları bir bütün olarak düşünüp hepsiyle ortak hareket etmek işletmeniz için çok daha faydalı olacaktır.
E-ihracatın payı
Ticaret Bakanlığı’nın 31 Temmuz 2023 tarihli açıklamasında, "E-ihracatın genel ihracat içindeki payının %10’a çıkarılması Bakanlığın öncelikli hedefleri arasındadır." denilmiştir. Bu kapsamda, Bakanlık, gelişen ve değişen teknolojiyi yakından takip ederek e-ihracat alanında faaliyet gösteren işletmelere çeşitli destekler sunmaktadır. Bu destekleri Bakanlığın resmi web sitesinden takip ederek ihtiyacınıza en uygun teşvikleri kullanmak, işletmenizin daha verimli bir şekilde ilerlemesini sağlayabilir.
E-ihracata giriş
E-ihracata girmek isteyenler için atılması gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Adım: pazar ve ülke seçimi
Hangi ülke ve pazara hitap edileceğine karar vermek çok önemlidir. Bu karar, işletmenizin ilerleyen dönemlerdeki motivasyon kaynaklarından biri olacaktır. Ardından, hedeflediğiniz ülkenin pazar yerlerini araştırın ve ürün ya da hizmetinize en uygun olan pazar yerlerini belirleyin. Seçtiğiniz pazar yerlerinin yönergelerine uygun bir şekilde hesaplarınızı oluşturun.
Pazar yerlerinin avantajları şunlardır:
Ürün ve hizmetlerinizi tanıtma fırsatı sunar.Kullanıcı davranışlarını gözlemleyerek gelecekte bu davranışlara uygun kampanyalar düzenlemenizi sağlar.
2. Adım: web sitesi oluşturma
Web sitenizi oluştururken dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:Web sitenizin, ürünlerinizi göndereceğiniz ülkenin pazar yerleriyle entegre olması gerekir.Kargo ve ödeme altyapılarını kolayca kurup kontrol edebileceğiniz bir organizasyon yapılandırılmalıdır.En kritik sorulardan biri, ürün ve hizmetlerin kaç gün içinde tüketiciye ulaşacağıdır. Yurtdışı odaklı bir işletme olarak teslim sürelerinin makul seviyelerde olması, güven oluşturma açısından çok önemlidir.
Pazar yerleri ve web sitesi kurgularınız sorunsuz bir şekilde çalıştıktan sonra dijital pazarlama çalışmalarına başlayabilirsiniz. Hedeflediğiniz ülke ve pazara yönelik kullanıcı davranışlarını analiz ederek kişiselleştirilmiş, veriye dayalı reklam kampanyaları düzenleyebilirsiniz.Dijital reklamlardan elde edilen veriler, her ay sonunda çalışma stratejilerinizi gözden geçirmenize ve daha net kararlar almanıza yardımcı olur. Bu sayede işletmenizi geliştirip yeni pazar arayışlarına rahatça girebilirsiniz.
Sonuç olarakDijital dünya araçlarını etkin kullanabilmek, küçük bir işletmeyken bile global pazarda rekabet etme imkânı tanımaktadır. E-ihracatı doğru bir stratejiyle ele alarak işletmenizi uluslararası bir seviyeye taşıyabilirsiniz.